Sammen kan vi gøre en indsats for at opbygge en mere inkluderende, bæredygtig og fredelig verden for alle. (Billede: United Nations Department of Global Communications)
Fred er ikke kun en ædel vision for menneskeheden, det er også en opfordring til handling. Vi kan hver især helbrede splittelser og omfavne fred og forståelse. Vi kan opfordre vores familier og lokalsamfund til at gøre det samme. Sig fra, lær, udvis respekt, omfavn mangfoldighed, protester mod uretfærdighed. Vær den forandring, du ønsker at se!
Tal for fred
I dagens splittede verden bør vores opråb om fred lyde højere end nogensinde. Der er mange måder at tale for fred på, og alle kan være en del af samtalen. Sæt gang i samtaler online eller ansigt til ansigt om det presserende behov for forståelse, ikke-vold og nedrustning. Brug din stemme og dine ord til at udfordre had og kæmpe for fred. Deltag i FN’s Peace Begins with Me-bevægelse, og del inspirerende historier om håb ved at bruge hashtagget #PeaceBegins.
Uddan dig selv om fred
Konfliktforebyggelse, mægling, fredsbevarelse, fredsopbygning og nedrustning er vigtige redskaber, som FN bruger til at fremme varig fred i hele verden. I betragtning af den indbyrdes sammenhæng mellem konflikter og forbrydelser i vores globaliserede verden er det afgørende for alle at forstå disse værktøjer og deres indvirkning. Viden er magt, og ved at dele denne information med venner, familie og lokalsamfund giver vi os selv og andre mulighed for at bidrage til en mere fredelig fremtid. Find ud af, hvordan disse FN-initiativer fungerer, del viden og spred ordet.
Sig nej til vold
Forandring starter med os selv. Stræb efter at løse forskelle og konflikter derhjemme, på arbejdet og i dit lokalsamfund på fredelig vis gennem dialog og medfølelse. Behandl andre med respekt, udvis empati, og skab forståelse. Deltag i kampagner og bevægelser, der bringer folk sammen for at udrydde aggression – som f.eks. FN’s initiativ UNITE to End Violence against Women og den civilsamfundsledede kampagne 16 Days of Activism against Gender-based Violence. Støt Break the Silence-bevægelsen, der har til formål at skabe en mere sikker verden for LGBT+ samfundet.
Øv dig i forståelse og solidaritet
Der er mere, der forener os, end der skiller os ad; mennesker overalt har de samme drømme om fred og velstand. Vi står også over for fælles udfordringer, der ikke er bundet af grænser, som f.eks. cyberkriminalitet, klimaforandringer og menneskehandel. Giv udtryk for din støtte til FN som det eneste sted, hvor alle lande kan mødes og engagere sig i hinanden. Deltag i lokale og nationale dialoger, hvor folk kan dele forskellige perspektiver, selv om de er uenige. Deltag i tværreligiøse indsatser for fred. Og støt mennesker eller organisationer, der fremmer dialog, forståelse og forsoning.
Rapporter mobning og chikane
Ingen bør mobbes eller udsættes for nogen form for chikane på grund af køn, race, nationalitet eller andre parametre. I dag har hver tredje elev mellem 13 og 15 år oplevet at blive mobbet. Mens mobning og chikane stadig er udbredt på offentlige og private steder, online og offline, er der indført flere love for at stoppe det i mange institutioner og virksomheder. Online skal man begrænse oplysninger, der deles på sociale medier, og bruge privatlivs- og sikkerhedsindstillinger. I nogle miljøer har politiet enheder for cyberkriminalitet, som kan hjælpe dig med at være sikker. Lær om mekanismer til at rapportere disse forbrydelser – her er en UNICEF-guide til at rapportere cybermobning.
Protest mod ulighed og diskrimination
Ulighed og diskrimination skaber ofte vrede og mistillid og lægger kimen til misforståelser og konflikter i alle samfund. Vælg din yndlingssag, og deltag i en demonstration for retfærdighed. Mobiliser dit lokalsamfund for at markere Verdensdagen for social retfærdighed. Andre internationalt anerkendte dage giver mulighed for at gå sammen mod kønsdiskrimination, racisme og homofobi, blandt en række andre problemer. Frem for alt skal du gøre respekt for andres rettigheder til en del af dit liv.
Omfavn inklusion og mangfoldighed
Undersøg, hvordan du tænker om forskellige grupper af mennesker, og sæt spørgsmålstegn ved antagelser og stereotyper. Overvej at deltage i en gruppe, online eller i et lokalsamfund, der bringer folk sammen på tværs af tro, etnicitet, kønsidentitet eller andre kategorier for bedre at forstå hinanden. Vær mere åben over for at lære af andre og ændre din måde at tænke på. Deltag i FN’s Say No to Hate-kampagne, og find ud af, hvordan du kan hjælpe med at sætte en stopper for hadefuld tale og omfavne menneskelig mangfoldighed.
Støt fredsforkæmpere
Der er mange fredsfortalere blandt os – fra aktivister, samfundsledere, meningsdannere, influencere på sociale medier til berømtheder. FN arbejder med en engageret gruppe af fredsbudbringere og goodwill-ambassadører som aktivisten Malala Yousafzai, forfatteren Paulo Coelho og skuespillerne Michael Douglas og Charlize Theron for at fremme ikke-vold og tolerance. Den støtter også arbejdet for mange inspirerende mennesker, som gør en forskel i deres samfund – fra at fremme kvinders rettigheder til at fungere som fredsbevarende styrker på verdens mest skrøbelige steder. Lær mere om deres arbejde, læs deres historier, og bliv inspireret.
Følg pålidelige nyhedskilder
Er du i tvivl om, hvad du skal tro på, og hvem du kan stole på? Du er ikke alene. Mængden af forkerte oplysninger er eksploderet. Skærp dine evner til at opdage, hvem der måske eller måske ikke fortæller sandheden. Får du fakta fra en velrenommeret nyhedsorganisation? Eller fra sms’er eller e-mails, der kommer uopfordret? Hvor mange beviser er der for det, de siger? Hvad mangler, og hvorfor? Er der forskellige perspektiver – eller siger alle det samme? Dyrk din skepsis og din intuition. Hvis noget føles forkert, så undersøg det nærmere.
Post med omtanke på sociale medier
Næste gang du vil like eller dele et opslag på de sociale medier, skal du stoppe op et øjeblik. Vil det skade nogen på nogen måde? Hvis du føler dig vred over et emne, så vent 24 timer med at se, om du stadig har lyst til at skrive om det. Selv om sociale medier bringer folk sammen, kan de også skabe had og splittelse, påvirket af algoritmer, der belønner folk for at have de samme ekstreme synspunkter. Ud over at overvåge dine egne opslagsvaner kan du se, om du vil være med i en af de nye nationale og regionale neutrale non-profit faktatjek-organisationer, især i forbindelse med vigtige begivenheder som valg. Tjek FN’s Verified-kampagne, der giver tips til, hvordan man tackler misinformation, og opfordrer folk til at tænke sig om, før de deler oplysninger!