Sønderborg Naturcenter på Kær Vestermark indvies med fest i naturen

Sønderborg Naturcenter på Kær Vestermark indvies med fest i naturen

Helt i naturvejledernes ånd inviteres alle, store som små, til indvielsen, og til at deltage i en masse spændende aktiviteter i naturen, når gården Frydendal på Kær Vestermark lørdag den 7. maj kl. 10 indvies som kommunens nye naturcenter. Der er taler og rundvisning, men også bål, spot på livet i et vandhul og dissektion i grovkøkkenet.

Den store forvandling af Kær Vestermark til Center for Verdensmål er i fuld gang. Området omfatter bl.a. tre gårde, hvor Frydendal på Skydebanevej 1 nu er klar til indvielse. Gården er stedet, hvor naturvejlederne fremover har deres base. Ud over centret vil naturskolerne i Gråsten og i Nørreskoven fortsat være vigtige aktiver i naturvejledernes arbejde.

– Naturvejlederne er vigtige, når vi sætter bæredygtighed i fokus, og når vi arbejder med at gøre FN´s 17 verdensmål til hverdagsmål. Det handler bl.a. om, at børn og unge får verdensmål ind i deres liv som helt naturlige være- og handlemåder. Vores naturvejledere løser opgaven fantastisk, og jeg glæder mig over, at de nu får bedre rammer at arbejde, udvikle og planlægge i. Naturvejlederne har allerede nu en kæmpe fanskare, også af voksne, som tropper op over alt, hvor der er tilbud om at gå, dykke, fiske, dissekere, lave mad og alverdens andre ting, og med de nye rammer er der basis for at nå endnu flere, og de muligheder er jeg sikker på, naturvejlederne vil gribe med åbne arme, siger borgmester Erik Lauritzen op til indvielsen.

Sammen med naturcenterleder Andreas Hermann og formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, Tom Hartvig Nielsen, vil han stå for dagens indvielsestaler.

Derudover kan arrangementets gæster fra kl. 10 til 13 glæde sig til at undersøge livet i vandhullet ved naturcentret, sætte brændemærker i bålfade, dissekere forskellige dyr i centrets grovkøkken, bage pande-, æblekager og snobrød over bål, løbeture i naturen og rundvisning i området.

Man kan også se plancher og høre om hele området, om gården Frydendal, dens historie og renovering efter bæredygtige principper og om naturvejledernes arbejde i Sønderborg Kommune året rundt.

FAKTA
Kær Vestermark er et 134 hektar stort naturområde lige nord for Sønderborg. Der ligger tre gårde i det område, der fremover bliver Center for Verdensmål. Frydendal, som indvies 7. maj, bliver naturcenter, og naturvejledernes base. På Møllestedgård, som er ved at blive sat i stand, skal bl.a. medhjælperne SAABU holde til, mens Løkkegård bliver Centerbygningen med servicefaciliteter og formidling af alle 17 verdensmål. Center for Verdensmål bliver stedet, hvor folk i alle aldre er ude i naturen for at lære om, hvordan verdensmål bliver hverdagsmål.

I området er desuden et maritimt center. Det er under udbygning, men rummer allerede en fiskebro egnet for folk med handicap. En historisk frugthave er tæt på at være etableret. Madpakkehuset ”Støvlen”, der blev etableret i forbindelse med Spejdernes Lejr i 2017, er samtidig et formidabelt udsigtspunkt og et godt sted at lægge ud, når man vil gå tur på de ca. 20 km stier, der er i området. Ud imod Alssund er der to steder shelters, hvor man kan overnatte.